Od automatických odečtů po Internet - Aplikace informačních technologií v distribuci elektřiny

Elektroenergetické společnosti se nyní snaží vytěžit maximum z informačních technologií. Tento příspěvek přináší pohled na pět nejdůležitějších aplikací.

1. *Automatizované odečítání měřicích zařízení* začalo telefonním sběrem dat o spotřebě průmyslových společností. Na základě těchto dat se určovaly profily zátěže. Nyní se automatizace odečtů zaměřuje především na domácnosti.

2. Kvalitní plánování není myslitelné bez papírových map. Systémy *automatizovaného mapování* mohou zkvalitnit správu distribuční soustavy a napomoci při rozhodování o investicích.

3. *Řízení pracovních postupů* a *řízení prací na odstraňování poruch*. V obou případech se jedná o práci v terénu, kde lze využít systémy prostorové navigace (GIS).

4. *Mobilní zpracování dat* je v podmínkách globální ekonomiky klíčovým prvkem rozvoje informačních technologií. Díky mobilním datovým systémům (MDS) mohou pracovníci společnosti získávat aktuální informace o zákaznících.

5. *Internet* – podle představitelů společnosti **IBM** distribuční společnosti v této oblasti nikam nespěchají. Skutečnost je taková, že Internet sice může obchodování s elektřinou značně usnadnit, avšak v oblasti řízení vztahů s domácnostmi je jeho využití mnohem problematičtější.

*Datum vydání:* II/2001
Zdroj: Electrical World - Server společnosti Platts s články o energetice, nerostných surovinách a dopravě.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Electrical World