Energetický sektor podporuje rozvoj internetového obchodu

Současné uskutečňování deregulace a internetové ekonomiky znamená pro energetické společnosti velkou příležitost k růstu. Podle průzkumu provedeného společnosti **Energy Information Strategies (EIS)** zahájilo „obchodování po síti“, popř. o něm uvažuje více než 80 % z největších energetických společností.

Během několika let klesne na polovinu počet internetových obchodů s energií a některé z předních burz se sloučí. Společnost **Meta Group EIS** se domnívá, že největší popularitu si získají vertikálně orientované burzy s podporou konsorcií – ty totiž nabízejí majetkovou účast, spolehlivost a likviditu.

V sektoru výroby energie usilují elektronické burzy o snížení nákladů, zjednodušení obchodních procesů a zvýšení účinnosti. Obchodní modely pro sektor dodávky energie jsou postaveny na předpokladu, že místní energetická společnost disponuje brandem a znalostmi o energetických potřebách dané oblasti.

Úspory vyplývající z internetového obchodu neustále rostou, v některých případech dosahují až 30 %. Autor příspěvku popisuje nabídku energetické burzy **Enporion**.

**Datum vydání: VI/2001**
Zdroj: Electrical World - Server společnosti Platts s články o energetice, nerostných surovinách a dopravě.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Electrical World