Princip a rizika hydraulického štěpení

Hydraulické štěpení (neboli frakování) je metoda používaná pro získávání zemního plynu z formací břidlic, ve kterých je zachycen. Technici vyvrtají hluboko do skály otvor a poté do něj pod extrémně vysokým tlakem vstříknou směs písku, vody a chemikálií. Tím se skála roztrhne a uvolní plyn do vrtu.

Hydraulické štěpení je spojováno s různými environmentálními obavami včetně kontaminace podzemní vody, znečištění ovzduší a seizmické aktivity. Jedna významná nedávno zveřejněná studie zjistila, že riziko kontaminace vodních zdrojů není při hydraulickým štěpení vyšší než při jiných vrtných procesech a že k většině znečištění došlo chybami obsluhy.

Jiná studie však nedávno tvrdila, že emise uvolněné do atmosféry mohou způsobit bolesti hlavy a dýchací problémy u lidí žijících do 300 metrů.

Zemětřesení v Blackpoolu bylo prvním přímým důkazem, kdy frakování způsobilo seizmickou aktivitu, ale autoři zprávy prohlašují, že existuje pouze minimální riziko tak velkého otřesu, který by poškodil budovy nebo zranil lidi.

-tk-

Zdroj: Telegraph.co.uk - portál britského deníku The Daily Telegraph a nedělníku The Sunday Telegraph
Zobrazit přehled článků ze zdroje Telegraph.co.uk