Co je v sázce na konferenci v Doze?

Země, které se v roce 2010 zúčastnily konference o klimatu v Cancunu v Mexiku, souhlasily s omezením globálního oteplování na dva stupně celsia, aby zamezily „nebezpečnému“ narušení klimatického systému způsobenému lidstvem. Nikdo neočekává žádné velké sliby pro omezení emisí na konferenci o klimatu, která se koná od 26. listopadu do 7. prosince 2012 v katarském hlavním městě Doha. Většina zemí se již k určitému snížení zavázala dříve. Pokud se objeví nové závazky, lze je očekávat pouze od rozvinutých zemí.

Úspěch nebo selhání konference o klimatu v Doze bude záviset na způsobu prodloužení Kjótského protokolu. Podle této dohody, která vešla v platnost v roce 2005, se industrializované země zavázaly snížit své celkové emise hlavních skleníkových plynů o nejméně pět procent ve srovnání s rokem 1990 v pětiletém období od roku 2008 do 2012.

Prodloužení Kjótského protokolu je již ve skutečnosti dohodnuté. Státy se na něm vloni dohodly na klimatickém summitu v Durbanu. Dohodly se na jeho prodloužení, ale nedohodly se na podrobnostech. Cílem konference v Doze bude dohoda o podrobnostech, jako například prodloužení protokolu do roku 2018 nebo dokonce 2020.

-tk-

Zdroj: Deutsche Welle - portál německé mezinárodní rozhlasové, televizní a internetové stanice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deutsche Welle