Česká republika chce více jádra

Česká republika omezí svou závislost na uhlí a zvýší instalovaný výkon jádra, které by mělo v rámci nové dlouhodobé energetické politiky zveřejněné premiérem Petrem Nečasem pokrývat polovinu českých energetických potřeb. Český kabinet schválil novou národní strategickou energetickou politiku, kterou vytvořila pracovní skupina s přispěním ministerstva obchodu a průmyslu a Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Politika má za cíl dosáhnout energetické bezpečnosti s 80% elektřiny vyrobenými v České republice.

Zvýšení podílu jádra bude dosaženo dokončením 3. a 4. bloku v Temelíně, prodloužením životnosti všech čtyř stávajících bloků v Dukovanech a vybudováním dalšího bloku v Dukovanech. S výstavbou nových bloků v Temelíně počítala již česká politika z roku 2004. V současnosti probíhá výběrové řízení, přičemž česká energetická společnost ČEZ očekává, že vybere dodavatele reaktoru a podepíše smlouvu do roku 2013. ČEZ již pracuje na prodloužení životnosti stávajících dukovanských bloků na 60 let.

Martin Kuba, ministr obchodu a průmyslu, prohlásil na tiskové konferenci, že jakéhokoli rozvoje obnovitelných zdrojů musí být dosaženo „přirozeně“ a bez významných veřejných dotací. Garantované české výkupní tarify pro solární energii jsou v současnosti velmi vysoké a Kuba řekl, že se bude vláda snažit snížit vládní podporu pro nejdražší obnovitelné zdroje od roku 2014, aby ochránila české hospodářství před neudržitelným zvyšováním cen.

-tk-

Zdroj: World Nuclear Association (WNA) - Světová jaderná asociace
Zobrazit přehled článků ze zdroje World Nuclear Association (WNA)