Polské město Katowice se rychle mění

Katowice jsou staré hutnické město v jižním Polsku, které se postupně stává symbolem trvale udržitelné energetiky. Katowice prochází přeměnou. Na jednu stranu jsou tam sazemi pokryté budovy. Na druhou stranu můžeme téměř na každém rohu vidět novou výstavbu. Jejich rychlá transformace je zjevná. Největší městský park v celém Polsku se nachází přímo uprostřed Katowic.

Mezi lety 1945 a 1989 byly Katowice hlavním hutnickým centrem komunistického Polska. Životní prostředí utrpělo vážné ekologické poškození, jako například ztrátu vodních zdrojů, úrodné půdy a životně důležitých živin v půdě. Od roku 1989 bylo více než čtyřicet procent města proměněno na parky nebo lesy, jsou tam nově vybudované cyklistické stezky a můžete navštívit blízká jezera.

Mimo centrum města, blízko dálnice, se nachází jeden z nových zdrojů pýchy Katowic. Podnikatelský park GPP možná nevypadá jako atrakce, kterou je nutné navštívit, brzo však může získat známku „Vynikající“ podle evropského certifikačního systému budov BREEAM. Park byl postaven v oblasti, která byla velmi ekologicky zasažená a developeři se jí vyhýbali. Dekontaminaci půdy proto z větší části zaplatila polská vláda. Firma GPP využila také fondy Evropské unie pro regionální rozvoj. Budovy v parku využívají nejmodernější technologie.

-tk-

Zdroj: Deutsche Welle - portál německé mezinárodní rozhlasové, televizní a internetové stanice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deutsche Welle