Větrné elektrárny postavené ze dřeva

Začínající německá společnost TimberTower staví věže větrných turbín ze dřeva. Dřevěné věže mohou být vyšší a levnější než věže z tradičních materiálů. Na věže se montují tradiční větrné turbíny. Dřevo není na první pohled vidět, protože je skryto za plastovým pláštěm, který jej chrání před nepříznivým počasím. Konstrukce firmy TimberTower mohou nést turbínu jakékoli velikosti. Firma TimberTower chce prodávat své konstrukce výrobcům velkých zařízení, kteří staví celé větrné elektrárny.

Věže postavené ze dřeva mají několik výhod oproti věžím z oceli. Ocelové věže mohou být maximálně přibližně 110 metrů vysoké, kvůli základně, která nesmí přesáhnout 4,2 metru v průměru. To je maximální průměr, který lze obvykle převézt pod mosty. Pro dřevěné konstrukce, které se montují až na místě, toto neplatí. Cena přepravy je také výrazně nižší.

Firma TimberTower doufá, že sníží cenu větrné energie pod 5 centů (cca. 1,25 Kč) za kilowatthodinu, což je již srovnatelné s cenou elektřiny z jaderných elektráren.

Pro majitele firmy TimberTower je důležitý ekologický aspekt použitého materiálu. Podle něj nejsou tradiční ocelové věže vyráběny trvale udržitelným způsobem z oceli vyrobené v Indii pomocí uhlí vytěženého v Austrálii.

-tk-

Zdroj: Deutsche Welle - portál německé mezinárodní rozhlasové, televizní a internetové stanice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deutsche Welle