Britští maloobchodníci obchází zákaz prodeje klasických žárovek

Ve Velké Británii začíná tento týden platit zákaz prodeje klasických žárovek. Evropská unie nejdříve zakázala 100W verze a následně 60W. Od tohoto týdne jsou zakázané i všechny ostatní typy.

Ilustrační snímek

Pro všechny, kteří chtějí žárovky používat i nadále, svitla naděje, protože maloobchodníci nalezli mezeru, která jim umožňuje obejít nová pravidla. Směrnice EU zakazující 40W žárovky, která má platit od 1. září, se vztahuje pouze na žárovky pro „domácí lampy“, což znamená, že obchody mohou nadále prodávat žárovky pro „průmyslové použití“.

Nejméně dva britští výrobci nyní masově vyrábí tzv. „odolné“ žárovky, které jsou podobné jako žárovky, které budou zakázány, a fungují stejně. Tyto žárovky jsou obvykle speciálně vyztužené, aby odolaly nárazům a vibracím v průmyslovém prostředí a výrobci mohou být požádáni, aby prokázali, že jsou odolnější než obyčejné žárovky. Jelikož většina supermarketů dobrovolně souhlasila, že přestane prodávat žárovky, budou k dostání ve specializovaných obchodech s osvětlením.

-tk-

Zdroj: Telegraph.co.uk - portál britského deníku The Daily Telegraph a nedělníku The Sunday Telegraph
Zobrazit přehled článků ze zdroje Telegraph.co.uk