Německá akademie věd pochybuje o biopalivech

Německá přírodovědecká akademie Leopoldina vyjádřila pochybnosti, zda je rozumné použít v Německu biomasu jakožto palivo. Producenti biopaliv mají jiný názor. Na akademii Leopoldina pracuje již od roku 2010 dvacet vědců na práci s názvem „Bioenergie – Možnosti a omezení“. Tito chemici, biologové, ekologové a klimatologové si jasně myslí, že nevýhody biopaliv převažují nad výhodami. Němečtí politici chtějí zvýšit podíl bioenergie na 23 až 30 procent. Německé automobily jezdí na benzín nebo naftu s příměsí 5 až 10 procent etanolu.

Pro použití bioenergie existují dva základní argumenty: Dodávky fosilních paliv jsou omezené a jejich dovoz vytváří ekonomickou a politickou závislost. Větší využití domácích zdrojů, jako například ropných písků, znamená environmentální rizika. Bioenergetické zdroje produkují stejné množství oxidu uhličitého, které pro svůj růst z atmosféry odebírají rostliny, ze kterých je bioenergie získávána. Na první pohled je zde tedy rovnováha.

Do produkce biomasy je však nutné zahrnout všechny klimatologické aspekty včetně použití hnojiv uvolňujících skleníkové plyny založené na dusíku. Dalším faktorem jsou výfukové plyny traktorů obdělávajících pole. Další emise jsou uvolněny při výrobě hnojiv a jejich dopravě na pole. Při výpočtu množství energie získaného z jednoho litru etanolu je nutné započítat všechny náklady spojené s pěstováním biomasy a výrobou etanolu.

-tk-

Zdroj: Deutsche Welle - portál německé mezinárodní rozhlasové, televizní a internetové stanice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deutsche Welle