Větrné farmy snižují v Británii cenu pozemků

Britská agentura VOA (Valuation Office Agency) se rozhodla přesunout některé domy v blízkosti větrných farem do nižšího daňového pásma. Jedná se o první oficiální uznání, že turbíny mohou snižovat cenu domů ve své blízkosti. Na škodlivý vliv větrných farem na ceny pozemků již delší dobu upozorňují odborníci. Podle místních realitních agentů například klesla hodnota jednoho domu vzdáleného několik set metrů od větrné farmy Fullabrook v Devonu o 25%. Majitelé domu jsou přesvědčeni, že hodnotu jejich majetku snížil neustálý hvízdavý zvuk větrných turbín a vizuální obtěžování včetně mihotajícího se stínu, když je slunce přímo za lopatkami. Agentura VOA přijala jejich argumentaci a souhlasila s přesunutím nemovitosti z daňového pásma F do pásma E, což majitelům ušetří přibližně 400 liber (14000 korun) ročně. Do nižšího pásma byly přesunuty nejméně tři další nemovitosti, v každém případě však byly zohledněny jiné faktory.

Zpráva z roku 2007 dospěla k závěru, že mezi cenami nemovitostí a blízkostí větrné farmy není žádný jednoznačný vztah. Studie se tenkrát zaměřila na dva prodeje nemovitostí v blízkosti dvou větrných farem v Cornwallu. Studie zjistila, že přestože podobné domy jsou 1,6 km od větrné farmy levnější než ve vzdálenosti 6,5 km. Podle studie však měly na cenové rozdíly vliv jiné faktory. Jednalo se o domy, které dříve vlastnilo britské ministerstvo obrany a nebyl o ně takový zájem.

Avšak hned v roce 2008 získala jistá Jane Davisová slevu na dani z nemovitosti, protože její dům stál jen asi 500 metrů od větrné farmy. Paní Davisová se nakonec musela přestěhovat do pronajatého domu, protože hluk lopatek byl velmi silný.

-tk-

Zdroj: Telegraph.co.uk - portál britského deníku The Daily Telegraph a nedělníku The Sunday Telegraph
Zobrazit přehled článků ze zdroje Telegraph.co.uk