Globální oteplování způsobuje zemětřesení

Profesor Bill McGuire, britský vládní poradce a člen vládní pracovní skupiny, která se zabývá přírodními katastrofami, varuje před věkem „geologické pohromy“ způsobené globálním oteplováním. Podle profesora McGuira již klimatické změny ovlivňují i pevnou zem. Geologické katastrofy způsobuje tající led v polárních čepičkách a stoupající hladina moří. Led zatěžuje zem pod ním a jakmile začne tát, začne se pevnina zvedat. Tající voda odtéká do oceánů, které jsou těžší a zvyšují tlak na mořské dno.

Ilustrační snímek

Výzkum ukazuje, že se něco podobného událo na konci poslední doby ledové, kdy Skandinávie povyskočila o 300 metrů, což způsobilo zemětřesení o síle 8 dle Richterovy stupnice. Objevilo se také tsunami, které zasáhlo Skotsko a Shetlandy. Přibližně ve stejné době zasáhla Island 1500 let trvající zvýšená sopečná činnost.

Podle profesora McGuira vzrostla za posledních padesát let průměrná teplota v Aljašce o tři stupně. Na Aljašce, v Alpách a na Novém Zélandu se množí případy sesuvů půdy, protože taje permafrost, který držel skály na horských úbočích.

-tk-

Zdroj: Telegraph.co.uk - portál britského deníku The Daily Telegraph a nedělníku The Sunday Telegraph
Zobrazit přehled článků ze zdroje Telegraph.co.uk