Evropská komise potrestala české energetické společnosti za maření vyšetřování

Evropská komise uložila českým energetickým společnostem Energetický a průmyslový holding a EP Investment Advisors pokutu ve výši 2,5 miliónu EUR za maření vyšetřování, které úředníci Komise provedli v rámci antimonopolního šetření od 24. do 26. listopadu 2009.

Ilustrační snímek

Společnosti nezablokovaly jeden účet elektronické pošty a přesměrovaly příchozí e-maily. Inspektoři Komise vyšetřovali možné porušení antimonopolních předpisů EU, které zakazují restriktivní obchodní praktiky a zneužívání dominantního postavení na trhu.

Jedním z nejdůležitějších vyšetřovacích nástrojů jsou kontroly, které Komise používá k odhalení případů porušování antimonopolních předpisů. Inspektoři mají pravomoc zkoumat a kopírovat dokumenty, které souvisejí s podnikáním, bez ohledu na nosič, na němž jsou uchovávány. Inspektoři obvykle nejprve identifikují účty elektronické pošty klíčových osob v kontrolované společnosti a v průběhu kontroly k těmto účtům zablokují přístup. Cílem je zabránit zničení obsahu elektronické pošty. Komise kontroluje i e-maily došlé v průběhu kontroly.

-tk-

Zdroj: Europa - oficiální portál Evropské unie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Europa