Globální družicový polohový systém GPS je ohrožen

Ilustrační snímek

Navigační systém GPS provozovaný Ministerstvem obrany Spojených států amerických navádí například lodě nebo letadla. Časovým signálem GPS jsou každodenně označovány milióny finančních transakcí po celém světě. Podle odborníků systém GPS ohrožují zločinci, teroristické organizace, nepřátelské státy a dokonce i majitelé obyčejného GPS rušiče, který lze na internetu koupit za 50 dolarů.

Britští vědci například v roce 2010 nainstalovali GPS rušič s malým výkonem na zkušební lodě v kanálu La Manche. Výsledkem byl odklon od kurzu bez vědomí posádky. Komunikační systémy přestaly fungovat a posádka se nemohla spojit s pobřežní hlídkou. Navíc kompletně selhal havarijní servisní systém, který navádí záchranáře.

Dalším známým incidentem je ztráta amerického bezpilotního špionážního letadla nad Iránem. Podle Todda Humphreyse z Texaské univerzity použili Iránci jednoduchou rušičku, která zmátla špionážní letoun RQ-170 a ten se přepnul do přistávacího režimu. Letoun pravděpodobně využíval civilní systém GPS místo vojenského zašifrovaného modelu.

Jiné přístroje mohou napodobovat signál GPS a odklonit loď nebo letadlo z trasy.

-tk-

Zdroj: FOXNews.com - webové stránky americké televizní stanice Fox News
Zobrazit přehled článků ze zdroje FOXNews.com