Hranice mezi informačními systémy a telekomunikačními sítěmi se ztrácejí

Energetické a telekomunikační společnosti se stále více sbližují, díky čemuž mizí hranice mezi informačními systémy těchto společností a telekomunikačními sítěmi.

Ilustrační snímek

Jedním z příkladů, jak mohou progresivní společnosti integrovat do svých strategií IT podnikové aplikace a nejnovější telekomunikační technologie, je společnost Florida Power & Light Co. (FPL). Bostonská společnost Nstar zase kombinuje telekomunikace s různými podnikovými aplikacemi, včetně odečítání elektroměrů. Standardy této firmy podporují také infrastrukturu mobilních aplikací a zařízení.

Pro pracovníky spočívá největší výhoda v tom, že získají všechny informace potřebné k dokončení práce a že o jejím průběhu mohou informovat vedení firmy.

V Evropě vyvíjí rozsáhlou aplikaci pro práci v terénu společnost Accenture. Energetická společnost, jež si tuto zakázku objednala, bude moci každý rok snížit své náklady o 10 miliónů USD. Systém mj. zajišťuje bezdrátové spojení vozidel s centrálním systémem plánování.

Na strategii telekomunikačních společností má být nejvíce patrná robustní architektura, s nejnižšími náklady na vlastnění. Tato strategie by měla být založena na akceptovaných průmyslových standardech a na osvědčených technologiích.

Několik rad pro realizaci bezdrátových telekomunikačních systémů uvádí prezident společnosti SPL WorldGroup ze San Francisca. Autor příspěvku dává problematiku do souvislosti také s bezdrátovými verzemi počítačových sítí typu LAN a WAN.

Zdroj: Electrical World - Server společnosti Platts s články o energetice, nerostných surovinách a dopravě.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Electrical World