Přístup k Internetu po elektrické síti

Ilustrační snímek

Přenášet data po elektrickém vedení bylo vzhledem k rušivým polím po dlouhou dobu považováno za technicky problematické. Dnes je však situace jiná. Některé elektrárenské podniky ve světě vychvalují přenos dat v elektrické síti (tzv.**Powerline Communication: PLC**) jako alternativu k **ISDN** nebo ke kabelovým televizním sítím.

Prostřednictvím PLC lze nabízet přístup k Internetu i další telekomunikační služby včetně telefonních. Tento způsob komunikace přitom v sobě skrývá velký potenciál: Na elektrickou síť je totiž připojeno kolem 95 % všech domácností po celém světě.

V současné době používají služby PLC dva způsoby komunikace: modulaci v úzkém a v širokém pásmu. Vedle služeb, jako je přístup k Internetu a telefonie, poskytuje PLC technika také řadu dalších možností použití v oblasti takzvaných služeb příbuzných energetice. Tak by se například mohla centrálně řídit spotřeba energie elektropřístrojů, jako jsou pračky nebo zařízení na přípravu teplé vody, přičemž by byly zohledněny energetické špičky a zvláště výhodné tarify. Další oblastí použití je hlídání domů a bytů.

Ve prospěch použití komunikace prostřednictvím elektrického vedení hovoří především tyto faktory:
* Kabel elektrického vedení je k dispozici ve všech prostorách.
* Již dnes je nabízeno levné kompletní PLC řešení.
* Přenosová technika je k dispozici po celém světě.
* Instalace je jednoduchá.

Zdroj: Computerworld.cz - deník pro IT profesionály
Zobrazit přehled článků ze zdroje Computerworld.cz