Izrael i Sýrie chtějí postavit jaderné elektrárny

Izrael a Sýrie, kteří spolu soupeří na Blízkém Východě, oznámili ambiciózní plán využití jaderné energie. Obě země oznámily své plány v Paříži na mezinárodní konferenci o civilním využití jaderné energie. Také Egypt oznámil, že by chtěl do roku 2025 postavit čtyři jaderné elektrárny. První by měla být uvedena do provozu v roce 2019.

Tato oznámení s sebou nesou možnost, že by jaderné programy těchto zemí mohly být přezkoumány mezinárodními inspektory, zda nepřekračují zakázanou čáru směrem k výrobě zbraní. Například Irán byl vystaven obrovskému tlaku, aby prokázal, že je jeho program mírový.

Izraelský ministr infrastruktury Uzi Landau prohlásil, že jaderné elektrárny vybudované v Izraeli budou předmětem přísných bezbečnostních kontrol. Jeho země by dokonce chtěla přizvat ke spolupráci vědce a techniky ze zemí „svých arabských sousedů“.

Izrael má v současnosti dva jaderné reaktory. Reaktor v Dimoně mu pomohla postavit Francie v padesátých letech minulého století. Druhý menší reaktor slouží pro výzkumné účely v Nachal Sorek nedaleko Tel Avivu.

-tk-

Zdroj: FOXNews.com - webové stránky americké televizní stanice Fox News
Zobrazit přehled článků ze zdroje FOXNews.com