Kanadská firma testuje elektrickou baterii na sloupech

Ontarijská energetická společnosti Toronto Hydro získala v roce 2016 grant od fondu Smart Grid Fund ontarijského ministerstva energetiky na projekt, v jehož rámci byl nyní na jeden ze stávajících elektrických sloupů namontován prototyp bateriového systému pro skladování energie. Tento systém vyvinulo Středisko pro městskou energetiku Ryersonovy univerzity.

Ilustrační snímek

Systém, který využívá technologii eCAMION, může ve spojení s 50kilowattovým transformátorem zásobovat energií přibližně 12 domů. Bateriový systém ukládá energii v době, kdy je jí v síti dostatek, a dodává ji zpět do sítě dle potřeby.

Firma Toronto Hydro, která se snaží maximálně prodlužovat životnost své infrastruktury, nyní testuje, zda nový bateriový systém dokáže vyrovnat zatížení transformátoru a omezit jeho zatížení při špičkách. Špičkové zatížení totiž životnost transformátoru významně zkracuje. Bateriový systém dokáže na krátkou dobu překlenout i výpadek napájení ze sítě. Netrvá-li tzv. blackout dlouho, nemusí vůbec dojít k narušení dodávky elektřiny připojeným domácnostem.

V hustě zalidněném Torontu by bylo velmi obtížné hledat místo pro obvyklé bateriové systémy, které mohou mít i velikost nákladního kontejneru. Pokud se prototyp nového systému osvědčí, může se postupně objevit na všech z téměř 175 tisíc sloupů, které firma Toronto Hydro vlastní. Vyškolený tým pracovníků potřebuje na instalaci jednoho systému asi osm hodin.

-tk-

Zdroj: TDWorld - americký portál pro profesionály v oboru energetiky
Zobrazit přehled článků ze zdroje TDWorld