Bitva o hydraulické štěpení v Británii pokračuje

Studie Britské geologické služby odhadla zásoby břidlicového plynu v severní Anglii na množství, které by při současné spotřebě pokrylo poptávku po plynu ve Spojeném království po dobu 500 let. Břidlicový plyn je možné těžit metodou tzv. hydraulického štěpení (frakování). Britská vláda v poslední době udělila desítky licencí firmám, které mají vyhledat možné těžební lokality po celé zemi. V Británii neprobíhalo žádné hydraulické štěpení od roku 2011. K přerušení zkušební těžby došlo v lokalitě u severního pobřežního města Blackpoolu poté, co zveřejněná zpráva dala do souvislosti s těžbou dvě malá zemětřesení v oblasti.

Ilustrační snímek

Skupiny místních aktivistů a ochránců životního prostředí tvrdí, že proces frakování způsobí znečištění a zvýší dopravní zátěž. Podle nich také negativně ovlivní ceny pozemků. Technologie frakování se však během let vylepšila a obavy z technologie jsou tedy zveličené. Britská vláda odkazuje na boom frakování ve Spojených státech.

Bývalý ministr financí George Osborne založil v roce 2014 fond Shale Wealth Fund. Britská vláda se nedávno rozhodla, že by z fondu mohly dostávat přímé platby domácnosti zasažené frakováním. Původně se plánovalo, že peníze půjdou místním nadacím a samosprávám. Opoziční labouristé tento krok kritizovali a podivili se nad tím, proč nejdou žádné výplaty lidem zasaženým čistými technologiemi, jako například větrnými farmami.

-tk-

Zdroj: Deutsche Welle - portál německé mezinárodní rozhlasové, televizní a internetové stanice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deutsche Welle