Množství emisí CO2 v roce 2015 stagnovalo

Ilustrační snímek

Mezinárodní energetická agentura zveřejnila analýzu, která ukazuje, že globální emise oxidu uhličitého související se spalováním fosilních paliv zůstaly v roce 2015 přibližně stejné jako v předchozím roce, a to již druhý rok v řadě. Trend emisí CO2 již dva roky nekopíruje trend hospodářského růstu.

Globální emise CO2 v roce 2015 dosáhly 32,1 miliard tun a významně se nezměnily od roku 2013. Předběžná data Mezinárodní energetické agentury ukazují, že významnou roly hrála výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů. Nové elektrárny uvedené do provozu v roce 2015 ve velké většině využívají obnovitelné zdroje. Jedná se zejména o nové větrné elektrárny. V roce 2015 naproti tomu rostla globální ekonomika o více než 3%.

Mezinárodní energetická agentura za více než 40 let svého měření emisí CO2 zaznamenala pouze čtyři období, ve kterých se emise nezvyšovaly nebo dokonce poklesly oproti přechozímu roku. Tato období nastala na začátku 80. let 20. století, v letech 1992 a 2009 a souvisela s globální hospodářskou krizí. Současné zastavení růstu emisí však nastává uprostřed ekonomického růstu. V roce 2015 došlo k poklesu emisí CO2 zejména v Číně a USA, které jsou největšími producenty CO2 na světě.

-tk-

Zdroj: Refocus - portál amerického časopisu o obnovitelných zdrojích energie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Refocus