EU plánuje investovat 217 miliónů euro do energetické infrastruktury

Ilustrační snímek

Členské země EU se 19. ledna 2016 dohodly, že investují 217 miliónů euro do klíčových projektů energetické infrastruktury propojujících různé členské země zejména ve Střední a Jihovýchodní Evropě. V rámci dotačního programu CEF (Connecting Europe Facility) bylo vybráno 15 projektů. Cílem projektů je zlepšit bezpečnost dodávek energie, ukončit izolaci jednotlivých členských zemí a přispět k dokončení evropského energetického trhu a integraci obnovitelných zdrojů do elektrizační soustavy.

Devět z vybraných projektů se týká plynárenství a deset elektroenergetiky.

Vybrané projekty obsahují několik studií. Jedna z nich se zabývá modernizací páteřní bulharské plynárenské soustavy, která by měla zvýšit její přepravní kapacitu. Další studie se týkají projektu Midcat, jehož cílem je zvýšit přenosovou kapacitu plynárenského potrubí mezi Španělskem a Francií a přivést do zbytku Evropy plyn z terminálů zkapalněného zemního plynu ve Španělsku a Alžírsku. Z evropských fondů bude také financováno potrubí propojující plynárenské sítě Rumunska, Bulharska, Rakouska a Maďarska.

Další environmentální a technická studie se bude zabývat novým elektrickým vedením mezi Německem a Dánskem. Nové vedení přivede do Střední Evropy elektřinu ze Skandinávie.

-tk-

Zdroj: Europa - oficiální portál Evropské unie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Europa